Στίβος

Στίβος στην κυριολεξία ονομάζεται ο εσωτερικός περιφερειακός χώρος ( διεξάγονται διάφορα αγωνίσματα. Κατ΄ επέκταση με τον ίδιο όρο χαρακτηρίζεται μεταφορικά και ο τομέας δράσης ενός ατόμου, (π.χ. επαγγελματικός). O Στίβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί βασικό άθλημα. Διεξάγεται από την Α΄ Ολυμπιάδα του 1896 της Αθήνας και είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ίδια την αναβίωση και την τέλεση των αγώνων. Ουσιαστικά χωρίς το στίβο ολυμπιάδες δεν νοούνται.

 

Τα αγωνίσματα

Τα αγωνίσματα του στίβου είναι γνωστά και σαν κλασικός αθλητισμός, μιας και τα περισσότερα έχουν ρίζες σε ενάλογα αθλήματα που διοργανώνονταν στην κλασική αρχαιότητα. Τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού ήταν αυτά που κυριαρχούσαν στην αρχαία εποχή και ιδιαίτερα στους πανελλήνιους αγώνες. Χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: στους δρόμους, τα άλματα και τις ρίψεις. Υπεύθυνος φορέας παγκοσμίως για θέματα στίβου είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) ενώ στην Ελλάδα τα ανάλογα θέματα διαχειρίζεται ο ΣΕΓΑΣ.

Δρόμοι

 

’λματα

Οριζόντια άλματα (άλμα σε μήκος και άλμα τριπλούν)

Κάθετα άλματα (άλμα σε ύψος και άλμα επί κοντώ)

 

 

Τα άλματα βαθμολογούνται με 6 προσπάθειες στα οριζόντια και με αυτόν που έχει την υψηλότερη να νικά, ενώ στα κάθετα οι αθλητές κάνουν συνεχώς άλματα μέχρι κάποιος να κάνει τρεις άκυρες όπου και φεύγει.

Ρίψεις

Σφαιροβολία

· Σφυροβολία

· Ακοντισμός

· Δισκοβολία

Πλουμιστού Χριστίνα Β3

 

ΚΑΡΑΤΕ

                                                            

Το καράτε-ντο είναι πολεμική τέχνη με καταγωγή από την Οκινάβα της Ιαπωνίας. Το όνομά της στα ιαπωνικά σημαίνει "άδειο χέρι", που πέρα από τη σημασία του ότι στο καράτε δεν χρησιμοποιούνται όπλα, ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αδειάσει την ψυχή και το μυαλό του από την περηφάνια και τα πάθη, και αναζητήσει την αρετή στην τελειοποίηση της τέχνης του. Τα πιο διαδεδομένα συστήματα παραδοσιακού καράτε παγκοσμίως είναι το Shotokan, το Gōjū-Ryū, το Wado-Ryu, το Shito-Ryu και το Uechi-Ryu. Υπάρχουν όμως και πιο μοντέρνα στυλ Καράτε όπως τοKyokoushin, το Murakamikai κ.α.

 

 

KYOKOUSHIN

 

Kyokushin Kaikan, την πλήρη καράτε επαφή , που ιδρύθηκε το 1964 από Κορέας-Ιαπωνίας καράτε master, Masutatsu Oyama. Kyokushinkai είναι για τους Ιάπωνες “η κοινωνία της απόλυτης αλήθειας”. Το Kyokushin εντάσσεται στο πλαίσιο μιας φιλοσοφίας της αυτοβελτίωσης, πειθαρχίας και σκληρής προπόνησης. Το ύφος του είχε διεθνή απήχηση, επαγγελματίες κατά τα τελευταία 40 + χρόνια αριθμούνται περίπου περισσότεροι από 12 εκατομμύρια. Το Kyokushin έχει επηρεάσει πολλές από τις πλήρης-επαφών "σχολές" του καράτε, τονίζοντας ρεαλιστικές μάχες, φυσική αντοχή, και την πρακτικότητα της κατάρτισης προγραμματισμένων σπουδών. Το Knockdown καράτε ένα σύστημα ανταγωνισμού που άρχισε το Kyokushin έχει υιοθετηθεί από πολλά διαφορετικά στυλ καράτε και οργανώσεις. Πολλές πολεμικές τέχνες  "αναδύθηκαν μέσα" από το Kyokushin όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει με την ίδια φιλοσοφία με την ίδια ρεαλιστική και πρακτική εκπαιδευτική μέθοδο.

Ο διαχωρισμός μεταξύ των αθλητών γίνεται με βάση τις ζώνες. Κάθε ζώνη αντιπροσωπεύει και ένα επίπεδο των γνώσεων του. Οι ζώνες απόκτιουνται μέσο των εξετάσεων, όταν ένας αθλητής ο οποίος θέλει να προχωρήσει σε ένα ανώτερο επίπεδο τότε ο δάσκαλος του θα αποφασίσει αν είναι έτοιμος. Ο χρόνος προετοιμασίας του αθλητή ως τις εξετάσεις του κυμαίνεται ανάλογα με το επίπεδο τις ζώνης του, στις μικρές σε βαθμό ζώνες η προετοιμασία είναι περίπου 3 μήνες. Κάθε ένα επίπεδο ζώνης έχει τις δικές του τεχνικές, τα δικά του σύνολα τεχνικών (τα λεγόμενα κάτα) και τις δικές του στάσεις των ποδιών. Για να αποκτήσει ένας αθλητής τη γνωστή σε όλους σας μαύρη ζώνη θα πρέπει να γνωρίζει όλα τα επίπεδα ζωνών και δε μιλάω για ονομασίες αλλά για όλα αυτά που εξετάζονταν ανά επίπεδο. Για παράδειγμα, όλες τις τεχνικές, όλα τα σύνολα τεχνικών (κάτα) αλλά και όλες τις στάσεις των ποδιών. Όμως ακόμα και αν ένας αθλητής έχει τις γνώσεις και την αντοχή που χρειάζεται για να αγωνιστεί σε 30 αγώνες (σε κάθε εξέταση για επίπεδο πριν τη μαύρη ο αθλητής αγωνίζεται σε 3-4 αγώνες), θα πρέπει να έχει τη φιλοσοφία του Καράτε για αυτογνωσία, αυτοέλεγχο, αυτοσυγκράτηση και αυτοβελτίωση, αυτά είναι τα πιο βασικά για να θεωρείτε κάποιος μαύρη ζώνη.

 

 

Οι ζώνες σε αύξουσα σειρά (σε σχέση με το επίπεδο) είναι:

·        Mukyu-Λευκή

·        10kyu - Μισή Πορτοκαλί                                

·        9kyu – Πορτοκαλί

·        8kyu – Μπλε

·        7kyu – Μισή Κίτρινη

·        6kyu – Κίτρινη

·        5kyu – Μισή Πράσινη

·        4kyu – Πράσινη

·        3kyu – Μισή Καφέ

·        2kyu – Καφέ

·        1kyu – Μισή Μαύρη

·        1dan – Μαύρη 1 Dan

·        2dan – Μαύρη 2 Dan

·        3dan – Μαύρη 3 Dan

·        4dan – Μαύρη 4 Dan

·        5dan – Μαύρη 5 Dan

·        6dan – Μαύρη 6 Dan

·        7dan – Μαύρη 7 Dan

·        8dan – Μαύρη 8 Dan

·        9dan – Μαύρη 9 Dan

·        10dan – Μαύρη 10 Dan

 

 

Αντώνης Νταϊλιάνης (1 kyu-Μισή Μαυρη Ζώνη)